28. 9. 2018
Dnes nás čeká šťastná sedmá várka piva. Šťastná je už jen
proto, že poprvé budeme vařit v novém varném hrnci Grainfather.
Bender02
Bender 01 totiž po pátém varném dni odešel již
nadobro do věčných lovišť. Jako měli jsme ho rádi, ale bohužel označení, které
mu Vojta dal, když ho při šestém varném dni nechal ve štychu „německo-čínskej
bazmek“, plně vystihuje kvalitu výrobku. Naštěstí po druhé stejné reklamované
závadě se prodejce zachoval férově a vrátil nám peníze. Jestli si někdo
pamatuje příhodu s lednicí, tak musím konstatovat, že oproti předpokladům,
šlape jak hodinky a s doplněným externím termostatem funguje úplně
perfektně. Tak teď už snad nic nebrání tomu, abychom začali vařit.
sypání sladů
Varný den
nám krásně vyšel na svátek sv. Václava, který je shodou okolností patronem sládků
a piva, takže předpokládáme, že by tato svatováclavská IPA mohla být opravdu
něco, snad se nebudeme mýlit J
Od začátku vaření od vystírání přes postupné ohřívání sladů, nepřestáváme
vycházet z údivu, jak jde s novým hrncem vše snadno a lehce. Celý
proces ohřívání sladů se dá dopředu naprogramovat a magneticky poháněné čerpadlo
díky cirkulaci tekutiny zajistí, aby se sladina zahřívala rovnoměrně a co
nejméně docházelo k připalování. Opravdu velký rozdíl od toho, kdy jsme
vše museli v Bendru 01 celou dobu míchat a ještě měřit neustále teplotu,
protože ani termostat nefungoval správně. Na tomto místě bych chtěla
poznamenat, že mi nikdo nezaplatil za reklamu Grainfatheru :D Jen mi prostě
přijde, že se nad tímto minipivovarem někdo pořádně zamyslel a to jsme ještě
zatím ani nevyzkoušeli ovládání přes chytrý telefon přes Bluetooth. Jako základ
receptu jsme použili 5 kg sladu Pale Ale, dále pak 1 kg Carared, protože chceme
uvařit Red Ipu (přece jenom život sv. Václav skončil krvavě) a pro zlepšení
plnosti piva a lepší pěnu jsme použili po 0,5 kg Carapils a světlou pšenici.
Máme slady od Klusáčka, takže výborné kvality a tak vystíráme rovnou na 55°C a
pak ohříváme na 65 °C. Opět, ani Klusáček mi nezaplatil, abych pochválila slad.
J Vícekrokovou infuzí se
dostáváme postupně až na odrmutovací teplotu, na které vše držíme 10 minut a pak
vyslazujeme. Po dokončení této fáze má Grainfather, totiž Bender02 (doufám, že
se pořadové číslo nebude hodně dlouho měnit) další vychytávku, když se vytáhne
scezovací koš s mlátem, jen se lehce pootočí a na vršku hrnce jej zachytí
úchyty a mláto se tak samo scedí. Po scezení následuje omamný chmelovar, ze
začátku je to docela příjemná vůně, ale jak se to hodinu vaří, celý byt naplní
toto intenzivní aroma a výsledkem je nutkavá chuť si jít lehnout. Pořádně
otevřeme do světlíku, abychom se sousedem srovnali účty, on nás totiž denodenně
vyčuzuje hulením. J
Soused dostal celkem 3 zásahy americkými chmely – kombinace kořeněného a
ovocného Chinooku s tropickou ovocnou Belmou. Tím jsme vynaložili všechen
náš arzenál, protože dvojí studené chmelení ovocným Centennialem a zbytečkem
Belmy se ho už nijak významně nedotkne. Na závěrečnou čtvrthodinku mi Vojta
radí, abych nezapomněla přidat Irský mech, že se na to vždycky zapomene. Není
to žádná katastrofa, ale je lepší ho přidat, protože se tím vyčeří kaly v pivu,
tato řasa totiž pomáhá při srážení bílkovin a usazování kalů. Myslíte si, že
jsem to udržela v hlavě?! J
No tak aspoň na posledních 6 minut J Hop spider a další síta zajistili relativní
čistotu piva, můžeme tedy přejít k chlazení. Chlazení probíhá pomocí
protiproudového chladiče, který je přímo součástí Bendera02. Jedna hadička se
napojí rovnou na vodovodní řad a druhá, kudy teče teplá voda, se dá vyvézt
třeba na záhonek na zahrádku, v zimním období si můžete na dvorku vytvořit
kluziště. Čerpadlo pak zajistí proudění samotné mladiny skrz chladící spirálu.
Než se mladina ochladí, připravíme si kvasnice US-05. Kolem páté hodiny
zakvášíme. Začínali jsme přibližně v 11hod, výsledný čas je teda 6 hodin.
Oproti našim prvním pokusům, které byly i ke 14 hodinám, jsme se dostali
k celkem přijatelnému času.
sbírání deky během kvašení
Znamená to, že už nejsme otroci piva a
domovarnictví začíná být příjemný koníček po všech stránkách. Nemluvě o tom, že
se můžete sdružovat s podobnými nadšenci a navzájem si vyměňovat a
ochutnávat domácí piva. Takové setkání i s prohlídkou pivovaru nás čeká za
pár dní. Joujéé.
setkání domovarníků
pivovar Cobolis
exkurze v pivovaru
Vojta a pivo
Žádné komentáře:
Okomentovat